Víte jaký je ten správný plast pro vaší aplikaci?

Autor: Marketing Uveřejněno: 15.03.2022

Zkratky obecně šetří čas, ale někdy mohou zkomplikovat situaci. Nejvíce používané zkratky, které se týkají plastů, najdete níže.

Plasty v laboratořích mají své pevné místo. Ve všech složeních, pro každého, co potřebuje. Je jich hodně druhů, mají rozdílnou fyzikální či chemickou odolnost, jiné základní vlastnosti. 

Připravili jsme přehled zkratek, abyste se mohli snadněji zorientovat při jejich nákupu. Určitě se bude hodit.

Plast

Teplotní odolnost

Autoklávovatelný

Odolává

Základní vlastnosti

Min. [°C]

Max [°C]

PP (polyprophylen)

-10

+120

ano

neoxidujícím kyselinám, zásadám, olejům, organickým rozpouštědlům, alkoholům

velmi dobrá chemická, teplotní, mechanická odolnost

PE (polyethylen)

-40

+80

ne

vodě, alkoholům, roztokům solí, zásad a kyselin, acetonu

výborná chemická odolnost, kromě silných oxidačních sloučenin

HDPE (vysokohustotní PE)

-50

+80

ne

vodě, alkoholům, roztokům solí, zásad a kyselin, acetonu, isopropylalkoholu

tuhý, tvrdý, pevný, neohebný

LDPE (nízkohustotní PE)

-50

+75

měkký, ohebný

PTFE (polytetrafluorethylen)

teflon

-200

+260

ano

vysokým teplotám, kyselinám, zásadám, alkoholům, aromatickým uhlovodíkům, olejům

nepřilnavý, neměnný i při +260°C

PFA (polyfluorethylen)

PS (polystyren)

-10

+70

ne

zásadám, minerálním kyselinám

tvrdý, křehký, citlivý na náraz, výborné izolační vlastnosti, neodolává organickým rozpouštědlům

PVC (polyvinylchlorid)

-20

+80

ne

vodě, anorganickým kyselinám a zásadám, solím, tukům

tvrdý, nevhodný pro benzín, toluen, aceton, chloroform, isopropylalkohol

SI (silikon)

-50

+180

ano

UV, ozónu, zásadám, kyselinám (kromě konc. kyseliny dusičné a sírové)

vhodný pro potravinářské aplikace, nevhodný na benzín, toluen, chloroform, isopropylalkohol

ABS (akrylonitrilbutadienstyren)

-40

+85

ne

tlakovým nárazům

mimořádně pevný, nevhodný pro koncentrované kyseliny, silné zásady, organická rozpouštědla

 

Produktovým tým a marketing P-LAB

Tabulka.pdf.pdf
Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookies používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše